пятница, 10 июня 2011 г.

Дірка де будуть зникати міліарди


Блоги, Олег Медуниця
10 июня 2011 в 14:21
Віктор Янукович виступив за зрівняння тарифів. За його словами, не повинно бути строкатості, адже працівники бюджетної сфери і пенсіонери отримують однакові зарплати та пенсії, незалежно від того, де живуть.
На розширеному засіданні Кабміну за участю президента Віктора Януковича прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що перший заступник міністра будівництва й житлово-комунального господарства Юрій Хіврич не впорався із забезпеченням уніфікації тарифів на житлово-комунальні послуги. За одно звільнили міністра і голову Севастопольської адміністрації.
Ініціатива Януковича була підтримана на місцях. Заступник голови Сумської ОДА Микола Деркач повідомив про створення єдиної кампанії по тепло та водо постачанню. Дослівно це звучало так ( цитую за сайтом ОДА): «На виконання завдань керівництва держави на Сумщині буде утворено єдину регіональну компанію для надання послуг з централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення, переглянуто існуючі тарифи відповідно до єдиної методики їх формування, розробленої Кабінетом Міністрів», – наголосив Микола Деркач.
Знаючи досить прагматичний і практичний підхід Миколи Андрійовича до справи реформування ЖКГ посмію ствердити, що він не є прихильником централізації початої Януковичем.
Прикметно, що на сайті кабміну, профільного міністерства, Президента немає жодних розпоряджень, доручень, указів та інших нормативних документів які б уповноважували місцеву адміністрацію займатися подібними справами. Відсутні подібні ініціативи на сайтах наших найближчих сусідів Чернігівської, Харківської, Полтавської ОДА.
Можливо місцева адміністрації займається імітацією кипучої діяльності з метою самозбереження? Тоді, до речі, це не самий прикрий вихід із ситуації в яку Янукович загнав власних підлеглих. Якщо ні, то виникає низка питань на яких немає безболісних відповідей і влада приречена на те щоби творити дурниці. Власне вже творить такими заявами.
1)      У сфері ЖКГ давно працює приватний бізнес. В який спосіб влада його збирається централізувати підприємства що йому належать?
2)      У сфері ЖКГ працюють комунальні підприємства що належать місцевим громадам. Чи згодяться громади через власний депутатський корпус ліквідувати їх і передати майно на баланс новоствореного?
Парадокс ситуації полягає в тому, що підприємства, які експлуатуються приватними власниками однозначно прореагують на подібні заяви. Ну скажіть якій сенс «Технові» перекладати мережі і здійснювати капітальні видатки в рамках підготовки до зими, якщо по осені їх заженуть в одну обласну кампанію. Гроші з тарифу будуть розгонять по «ничкам». Це як в колгосп в при совєтах - селянин приносив «добровільно» своє майно попередньо продавши саме цінне, вирізавши худобу та приховавши зерно. Результат - голод 33-го.
Централізація  комунальних аптек, здійснена нещодавно місцевою владою, вже викликала справедливі нарікання фармацевтів.
 Результат цієї реформи посмію спрогнозувати. Закінчиться вона черговим пшиком. Обіцяти багато і забувати властиво владі. Згадаємо обіцянки Януковича і Азарова не піднімати ціну на природній газ.
Один старий і сідовласий працівник комунальної теплоенергетики, що уважно слідкує за розвитком подій, натякаючи на хабарництво і крадіжки в держпідприємствах, сказав дослівно: « Створюють дірку де будуть зникати міліарди». І головна прикрість, що ці міліарди – кошти платників податків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий